2016. feb 22.

Világok táncai, táncok világa

írta: budapest24
Világok táncai, táncok világa

Április 8-án indul a tavasz legrangosabb fővárosi kulturális seregszemléje, a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A 17 napos eseménysorozat programján a klasszikus zenei koncertek mellett számos műfaji határokat feszegető tánc és crossover produkció is helyet kapott.

btf-logo-hu-2016-1.png

A kínai író, Bi Feiyu azonos című regényének színpadi adaptációja egy operaénekesnő tragikus sorsát meséli el, aki két évtizeddel a megalázó bukás után tér vissza a színpadra a pekingi opera emblematikus művének főszerepében. Szélsőséges érzelmek, féltékenység, szerelem, tehetség és elutasítottság egyaránt helyet kapnak a The Moon Opera-történetben. A fiatal kínai táncos-koreográfus Wang Yabin 2015-ben bemutatott előadásában táncdrámaként dolgozza fel a történetet, tökéletes harmóniában egybeolvasztva a modern és a tradicionális tánc elemeit április 18-19-én a Müpában.

A több mint nyolcvan esztendős múltra visszatekintő szentpétervári Mihajlovszkij Balett egyszerre képviseli a tradicionális orosz tánckultúrát és az innovatív szemléletű mozgásművészetet. Budapestre három részből álló előadással érkeznek, amit az együttes művészeti vezetője és rezidens koreográfusa, az NDT egykori táncosa és későbbi koreográfusa, Nacho Duato álmodott meg, Schubert, Debussy, Heitor Villa-Lobos és Wagner Tisso zenéjére. Az előadás április 23-24-én lesz látható a Müpa Fesztivál Színházában.

A Belgiumban élő és alkotó Ula Sickle már önmagában is a crossover műfaját képviseli, filmalkotóként, installációművészként, de leginkább koreográfusként tartják számon. Szívesen dolgozik a kortárs tánctól eltérő hátterű művészekkel és vegyíti produkcióiba a képzőművészet, a kortárs zene vagy éppen az építészet egyes elemeit. A Kinshasa Electric című darabban három kongói művésszel mutatják be a kinshasai klubok és koncertek legnépszerűbb táncait. Minden előadáson feltűnik egy helyi művész is vendégszereplőként, a DJ Baba Electronica néven ismert lemezlovas pedig élőben keveri a zenét. Budapesten  április 15-16-án a Trafóban lesz látható az egyedi performansz.

Az experimentális zene karizmatikus személyisége, a legendás finn harmonikavirtuóz, Kimmo Pohjonen és a Finn Nemzeti Balett csillaga, Minna Tervamäki először 2013-ban mutatták be Bright Shadows névre keresztelt közös produkciójukat. Az előadás két erőteljes művészeti ág, tánc és zene tökéletes fúziója, világszerte eksztatikus fogadtatásban részesült, árpilis 23-án a Millenáris Teátrumban pedig a magyar közönség is megtapasztalhatja a duó egyedi előadásmódját.

A Space Fantasy egy intergalaktikus utazásra invitálja a nézőket április 21-én az Erkel Színházban. Az est első felében Godfrey Reggio 1982-es kultuszfilmjét, a Megboldogult bolygót álmodja színpadra Barta Dóra, a természettel azóta még inkább pusztító tékozlással bánó emberi létállapot tragikumáról Philip Glass repetitív zenéjére. Földi Béla koreográfus szintén izgalmas anyaghoz, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című sci-fijéhez nyúlt, a mágikus-misztikus utazást a Solaris együttes eleve Bradbury történeteihez írt zenéje kíséri.

The Moon Opera

A Yabin Stúdió előadása

  1. április 18-19., 19.00

Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik:Wang Yabin, Li Xing / Shan Sihan, Bi Ran – próza, Qian Kun, Wang Mingchao, Peng Ying, Wang Yi, Jiang Yuli, Liu Qiqi, Han Chengpu

Díszlet: Matt Deely

Jelmez: Kimie Nakano

Koreográfia: Wang Yabin

További információk itt!

Ula Sickle: Kishasa Electric

  1. április 15-16., 20.00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Koprodukciós partnerek: Kunstenfestivaldesarts, KVS, Noorderzon Előadó-művészeti Fesztivál, NXTSTP, Tavaszi Előadó-művészeti Fesztivál – Utrecht

A Trafó Kortárs Művészetek Házával közös program.

További információk itt!

 Az előadás trailere: 

 

Without Words / Duende / Na Floresta

A Mihajlovszkij Balett előadása

  1. április 23-24., 19.00

Müpa — Fesztivál Színház

Koreográfia: Nacho Duato

További információk itt!

Duende (részlet):

 

Kimmo Pohjonen & Minna Tervamäki: Bright Shadow

  1. április 23., 19.00

Millenáris Teátrum (E épület)

További információk itt!

Az előadás trailere: 

 

Barta Dóra-Philip Glass: Megbolydult bolygó - bemutató / Földi Béla-Solaris: Marsbéli krónikák – bemutató

  1. április 21., 19.00

Erkel Színház

További információk itt!

Szólj hozzá

fesztivál program Budapesti Tavaszi Fesztivál BTF