2016. feb 25.

Jazz határsértők, akik bizonyítják: tényleg cool a jazz!

írta: budapest24
Jazz határsértők, akik bizonyítják: tényleg cool a jazz!

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak a tavasz, hanem a jazz ünnepe is lesz Budapesten. Április 8. és 24. között koncerted ad a Hammond-orgona legnagyobb élő előadója, Joey DeFrancesco, a 20. század egyik legnagyobb szaxofonosa, Wayne Shorter és a jazztranszformer Robert Glasper Experiment is. A feltörekvő generációt egy világhírnév küszöbén álló zongorista-énekesnő, Sarah McKenzie képviseli.

joey_defrancesco_on_oran.jpg

Április 10-én a Budapest Jazz Clubban lép fel triójával az amerikai trombitás, énekes és Hammond-orgonista Joey DeFrancesco. 16 éves volt, amikor Miles Davis egy tévés tehetségkutatón felfedezte, s hamarosan ő lett a legendás trombitás zenekarának orgonistája. És tizenéves volt még akkor is, amikor az egyik legnagyobb lemezcég leszerződtette. Harmincnál is több albumot készített, és olyan zenészek mellett dolgozott, mint Christian McBride, John McLaughlin, Ray Charles, vagy George Benson. Az elmúlt évtized különösen sikeres volt számára, három albumát is Grammy-díjra jelölték, és nem volt olyan év, hogy a DownBeat Reader’s Poll ne díjazta volna. 2014-ben a Jimmy Smith nevével is fémjelzett Hammond Hall of Fame tagjai közé is beválasztották.

Miles Davis második kvintettjében játszott a mára kilencszeres Grammy-díjas Wayne Shorter is. Nagyhatású újító, a jazz legelbűvölőbb muzsikusainak egyike, aki állandóan az új horizontokat keresi. Már betöltötte a nyolcvanat, de zenéje – az USA Today kritikusa szerint – „frissebb, mint valaha”. Április 11-én akusztikus kvartett-formációja élén érkezik a Müpába.


Legyen újra cool a jazz! Robert Glasper küldetését így lehetne összefoglalni egy mondatban. Zenéjével pedig bizonyítja is, hogy áthidalható a klasszikus jazz rajongói és a hiphop generáció közötti képzeletbeli szakadék. A Robert Glasper Experiment Black Radio című albuma volt az első olyan jazzlemez, ami három különböző – jazz, hiphop és R&B, felnőtt kortárs – slágerlistán is debütálhatott, és aminek értékesítésének több mint a fele iTuneson keresztül történt. És ha még azt is hozzátesszük, hogy a legjobb R&B albumnak járó Grammy-díjat is megkapta, majd két évvel később a legjobb R&B előadásnak járó szobrot a „The Making Of Jesus Children”-ért, nem kell több bizonyíték arra, hogy a jazz, a hiphop és az R&B együtt mindent visz. És végre a hazai rajongók álma is teljesül, ugyanis az ikonikus jazz-zongoristát és zenekarát élőben is hallhatjuk Magyarországon április 16-án a Müpában.

A Gadó Gábor International Project is túllép a műfaji kategóriákon április 17-én a Bálnában. Gadó Gábor, a nagyrészt Franciaországban élő jazzgitáros a magyar kortárs komolyzene fiatal generációjának krémjéből alakult Classicus Ensemble tagjaival tavaly kezdte meg közös munkáját. A koncert első felében a jazz és a komponált kortárs zene határvidékére kalandoznak, amit jazz félidő követ, ahol a gitáros ausztrál és francia művészkollégáival játszik.

A 27 éves ausztrál zongorista-énekes Sarah McKenzie a közelmúlt egyik legnagyobb felfedezettje. Gyerekkorának egyik meghatározó pillanata volt, amikor meghallgatta Oscar Peterson Night Train című számát, ekkor döntötte el ugyanis, hogy jazzt akar játszani.  Vokálozott Michael Bublé és Chris Botti mellett, 2011-es Close Your Eyes című albumával pedig elnyerte a legjobb jazz lemeznek járó ausztrál Grammyt, az ARIA-díjat. Majd megkapta a ritkaságszámba menő teljes ösztöndíjat Amerika leghíresebb jazz-akadémiájára a Berklee-re, ahol két éve végzett. Jelenleg Párizsban él, 2015-ös albumának producere az a Brian Bacchus volt, aki korábban Norah Jones és Gregory Porter lemezeit is gondozta. Sarah McKenzie április 21-i koncertjén a Bálnában saját dalai mellett a jazztörténet olyan nagyságainak kompozícióit adja elő, mint Cole Porter, George Gershwin, Henry Mancini, Duke Ellington és Jerome Kern.

 btf-logo-hu-2016-1_1.png

Joey DeFrancesco Trio
2016. április 10., Budapest Jazz Club
Közreműködik: Joey DeFrancesco – Hammond-orgona, trombita, ének; Dan Wilson – gitár, Jason Brown – dob

További Információk itt!
Joey DeFrancesco Trio Live at Toronto Sky Festival: 

Wayne Shorter Quartet

  1. április 11.

Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Wayne Shorter – szaxofon, Danilo Perez – zongora, John Patitucci – nagybőgő, Brian Blade – dobok  

További információk itt!

Wayne Shorter Quartet él Bonn: 

Robert Glasper Kísérlet

  1. április 16.

Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Robert Glasper – zongora, Casey Benjamin –szaxofon, Derrick Hodge – basszusgitár, Mark Colenburg – dobok

További információk itt!

Robert Glasper kísérlet - felhívja ft. Jill Scott:

Gadó Gábor International Project

  1. április 17., 20.00

Bálna Budapest — Event Hall

Közreműködik: Gadó Gábor – gitár, Sébastien Boisseau – nagybőgő, Will Guthrie – dob, Classicus Ensemble

Az együttes tagjai: Tornyai Péter – hegedű/ brácsa, Zétényi Tamás – cselló, Dargay Marcell – zongora

További információk itt! 

Sarah McKenzie Quartet

  1. április 21., 20.00

Bálna Budapest — Event Hall

Közreműködik: Sarah McKenzie – ének, zongora, Jo Caleb – gitár, Tom Farmer – nagybőgő, Marco Valeri – ütőhangszerek

További információk itt!

Sarah McKenzie - Quoi, Quoi, Quoi: 

Szólj hozzá

fesztivál program Budapesti Tavaszi Fesztivál