2016. feb 26.

A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920

írta: budapest24
A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920

A Várkert Bazár új fotókiállítása a dualizmus ikerfővárosairól

A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920” címmel egyedülálló fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban február 24-én. A két város közös fejlődéstörténetét bemutató tárlat fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, társfővédnöke pedig Dr. Michael Häupl, Bécs főpolgármestere.
bbbbbb.jpg

Az összesen 75 tablóba rendezett, mintegy 300 korabeli fényképet felvonultató tárlat tíz témakörben, párokba rendezve mutatja be a két város urbanisztikai fejlődésének jelentős állomásait és párhuzamait.

– A kiállítás során bemutatott időszak Budapest történetének legragyogóbb korszaka volt, hisz ekkor nyerte el fővárosunk máig meghatározó arcát – hangsúlyozta köszöntőjében Tarlós István, Budapest főpolgármestere, majd hozzátette: a kiállítás fotótörténeti szempontból is különleges, hisz a tárlaton látható fényképek eddig csak Bécsben voltak láthatóak.

– A tárlat megtekintése lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk a két város és a két ország közös történetére,  a  múltbeli  fejlesztési  tapasztalatok  pedig  mindkét  főváros  esetében  felhasználhatók a jövőre nézve is – fogalmazott beszédében Dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere.

– A Várkert Bazárban megnyílt egyedülálló kiállítás közelebb hozza közös múltunkat, a kultúrán keresztül pedig arra készteti a látogatókat, hogy elgondolkozzanak a közös jövőn – emelte ki köszöntőjében  L.  Simon  László,  a  Miniszterelnökség  kulturális  örökségvédelemért  és  kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az élményszerűen, dinamikusan megrendezett tárlat minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál: a múzeumpedagógiai foglalkozások során a gyerekek  és  a  fiatalok  újraálmodhatják  egy  évszázaddal  ezelőtti  fővárosunkat,  míg  a  fotókon bemutatott budapesti helyszínek nagy részét egy kapcsolódó programon, a Hosszúlépés városismereti sétáján csodálhatják meg az érdeklődők. A séta a kiállításon zárul, amely lehetőséget ad az ismeretek további bővítésére – az első séta időpontja március 12, szombat 11.00 óra.

„A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920” című kiállítás május 29- ig látogatható a Várkert Bazár Déli palotájában. A tárlat kurátora: dr. Tamáska Máté.

Szólj hozzá

Várkert Bazár