2016. már 01.

Az autósok jelentős része előítéletesen viselkedik a többi járművezetővel szemben

írta: budapest24
Az autósok jelentős része előítéletesen viselkedik a többi járművezetővel szemben

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint több mint 16 millió brit autós ítéli meg a többi közlekedőt autója színe, típusa vagy akár tisztasága alapján, sőt ezek a tényezők befolyásolják azt is, hogy hogyan viselkednek a közutakon. A britek nagyjából 45%-a vezet előítéletesen. A Continental számára készült kutatás szerint akár egyetlen, a lökhárítóra ragasztott matricán is múlhat, hogy előzékenyen vagy agresszíven lépnek-e fel a többi autóssal szemben. A felmérésben megkérdezett 2.000 autós több mint egyharmada vallotta be, hogy az előítéleteik hatással vannak rájuk vezetés közben, melynek eredményeként akár vakmerőbbé is válhatnak.
conti_tribes_final_hun_2016_01_27_rgb.png

„Az intenzív és folyamatos figyelem kulcsfontosságú a közlekedésbiztonság szempontjából. Ez a tanulmány része annak a törekvésünknek, hogy biztonságosabbá tegyük a vezetést, és megpróbáljuk megérteni a közlekedők viselkedésének okait”, nyilatkozta Mark Griffiths, a Continental angliai sajtószóvivője. A felmérés arra is felhívta a figyelmet, hogy az autósok kétszer akkora valószínűséggel nem engednek maguk elé valakit egy kereszteződésben, ha az drága autóban ül, mert azt gondolják, hogy az illető túl sokat képzel magáról. A leggyakoribb ok mások nem beengedésére azonban az, ha az illető kézben tartott mobiltelefont használ.

  • Az autósok egyharmada előítéletek alapján hozza meg a döntést
  • Tízből hat autós felhúzza magát, ha az előtte haladó autón kedvenc csapatának
    rivális matricáját pillantja meg
  • Az autósok kétszer akkora valószínűséggel nem engednek be maguk elé valakit egy
    kereszteződésben, ha az drága autóban ül

 

Nem szeretik a riválisokat

A kutatásból kiderült, hogy tízből hat autós képes olyasmin is felhúzni magát, ha például a másik autón a kedvence riválisának számító sportklub, vagy bármilyen, általa kevésbé fontosnak tartott ügy vagy szervezet támogatására biztató matricát lát. Riasztó adat, hogy a sofőrök 34%-a olyan, teljesen jelentéktelen dolog miatt is képes változtatni a vezetési stílusán, mint az, hogy valakinek mennyire tiszta az autója. A brit autósok ugyanakkor nem izgatják magukat amiatt, hogy mások mit gondolnak az autójukról. „Noha a megkérdezettek fele számít előítéletekre, hétből csak egy autós nyilatkozott úgy, hogy ez befolyásolja a választását. Biztató megállapítása a tanulmánynak, hogy az autósok 27%-a igyekszik udvariasan viselkedni azokkal szemben, akik ugyanolyan márkájú és típusú autót vezetnek, mint ők”, tette hozzá a szóvivő.

Megosztóak a hibrid és az elektromos autók

Megoszlanak a vélemények a hibrid és elektromos meghajtású autók tulajdonosairól. Háromból egy autós helyesnek tartja, hogy környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek, de ugyanekkora arányban tartják az ilyen autók vezetőit „önelégültnek” vagy „mániás környezetvédőknek”. „Az embereknek jogukban áll véleményt formálni másokról a megjelenésük vagy bármi más alapján, de veszélyes lehet, ha ez agresszívebb vezetést eredményez az utakon”, hívta fel a figyelmet Mark Griffiths.

A Continental álláspontja szerint a közlekedésbiztonság szempontjából fontos kiemelt figyelmet fordítani az autók, valamint a gumiabroncsok megfelelő állapotára. Emellett a vállalat inkább a szabálykövető magatartásra és a biztonságos közlekedés feltételeinek betartására ösztönzi azon autósokat, akik hajlamosak elveszni bizonyos másodlagos részletekben.

 
Continental vállalat

A Continental az intelligens technológiák kifejlesztésével az emberek és az árucikkek mobilitását támogatja. A vállalat nemzetközi autóipari beszállítóként, abroncsgyártóként és ipari partnerként biztonságos, kényelmes, személyre szabott és megfizethető megoldásokat kínál. 2015-ben a konszern öt divíziója, a Chassis & Safety, az Interior, a Powertrain, a Tires és a ContiTech az előzetes számítások alapján együttesen közel 39,2 milliárd euró forgalmat ért el, és jelenleg 53 országban több mint 208.000 munkavállalót foglalkoztat. További információt itt a weboldalunkon talál.

A Continental Magyarországon

A Continental Magyarországon jelenleg öt vállalattal, hét telephelyen képviselteti magát, és közel 6.100 munkatársat foglalkoztat. Négy divíziója (Interior, Chassis & Safety, Powertrain, ContiTech) végez gyártó- és szoftverfejlesztési tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán. A gumiabroncs divízió 1991 óta van jelen a magyar piacon értékesítési irodával és regionális abroncsraktárral.

Gumiabroncs divízió

2014-ben a Gumiabroncs divízió a világ 24 helyszínén jelen lévő termelő, fejlesztő és kereskedelmi egységei közreműködésével, több mint 47.000 munkatárs részvételével közel 9,8 milliárd eurós forgalmat ért el. A világ egyik vezető abroncsgyártójaként a Continental a széles termékportfoliójával, illetve a folyamatos fejlesztéseivel jelentős mértékben hozzájárul a gazdaságos és környezetbarát mobilitás fenntartásához.

Személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncs üzletág

A Continental Európa egyik vezető abroncsgyártója a személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncsok területén, valamint a világ negyedik legnagyobb gumiabroncs-gyártója a személygépjármű-abroncsok elsőszerelés és utánpótlás piacán. A Continental a prémiumkategóriás abroncsok fejlesztése során a biztonságot befolyásoló tulajdonságok optimalizálására és a gördülési ellenállás minimalizálására helyezi a hangsúlyt. További információt a weboldalunkon talál.

Haszongépjármű-gumiabroncs üzletág

A Continental Haszongépjármű-gumiabroncs üzletága a világ egyik legnagyobb gyártójának számít a tehergépjármű-, az autóbusz- és az ipari gumiabroncsok területén. További információt a weboldalunkon talál.

Szponzoráció

A gumiabroncs divízió hivatalos támogatója a német DFB Kupának, az észak-amerikai Major League Soccer bajnokságnak, az Asia Cup 2015-nek, melynek Ausztrália ad otthont, valamint
a Franciaországban megrendezésre

Szólj hozzá

életmód