2016. már 05.

A kontinens legnagyobb hangversenytermi orgonáját ünnepli a Müpa

írta: budapest24
A kontinens legnagyobb hangversenytermi orgonáját ünnepli a Müpa

2006-ban avatták fel Budapesten az európai kontinens legnagyobb hangversenytermi orgonáját. A titulust azóta sem tudták elhódítani a Müpa orgonájától, amely felavatásának tízéves jubileumán, május 21–22-én kétnapos, estétől estéig tartó orgonaünneppel várják a közönséget.

mupa_organ_pj20923_c_janos_posztos_mupa_budapest.jpg

Az eseménysorozatot Mácsai Pál és Fassang László népszerű sorozata, az Orgona-sztorik hatodik epizódja nyitja május 21-én este. Nem sokkal később, 23 órától egy rendkívül vállalkozás szemtanúi lehetünk: a Frank Zappa-projektben három francia muzsikus a legendás amerikai zenei kísérletező, Frank Zappa műveit dolgozza fel. A produkció érdekességét részben az adja, hogy az előadók közül ketten a klasszikus zene felől érkeztek Zappa önmagában is különleges, senkiével össze nem téveszthető zenei világának meghódítására. Henri-Charles Caget és Yves Rechsteiner a lyoni Conservatoire professzorai, utóbbi a historikus zene egyik fellegvárában, a bázeli Schola Cantorumban is tanult, és a Toulouse-i Orgonafesztivál igazgatója, míg a Jimi Hendrix- és King Crimson-zenéken nevelkedett Fred Maurin elsősorban a jazz és a fúziós zene területén mozog. A május 22-i program 15 órakor, egyórás koncertekkel kezdődik: Bachot játszik Elekes Zsuzsanna és Pétery Dóra. 16.30-kor a Németországban számottevő hírnevet szerzett zenetudósra, a protestáns kórusmuzsika kiváló magyar képviselőjére, Gárdonyi Zoltánra emlékezik fia, Gárdonyi Zsolt és unokája, Gárdonyi Dániel a Cantabile Regensburg közreműködésével. 18 órakor a magyar zenéé a hangszer: a Müpa orgonapadján megfordult játékosok közül két mértékadó, a Ligeti-összkiadáson is hallható Szathmáry Zsigmond és a Junior Prima díjas Szabó Balázs Lisztet, Kodályt, Bartókot játszik – népszerű műveket, saját átirataikban. 20 órakor ünnepi finálé koronázza meg a napot: a párizsi Notre-Dame két világhírű orgonistája, Olivier Latry és Philippe Lefevbre játszik, akiknek közös koncerttermi fellépése ritkaságszámba megy. A koncertek között sem áll meg az élet: ismét lehet orgonát építeni, és vasárnap délelőtt 10-kor gyerekeknek szervez Orgona-expedíciót Fassang László, a Müpa orgonaprogramjainak szerkesztője. 11-kor Mészöly Ágnes erre az alkalomra írt mesejátéka, A királynő álma várja a gyerekeket a Fesztivál Színházban. A vasárnapi Cifra Palota is az orgonáról szól majd és délután is számos ingyenes kísérőprogram színesíti az ünnepi programot. 

notre-dame_olivier_latry.jpg

A május 22-i koncertekre nemcsak jegyek, de kétféle összeállításban bérletek is válthatók. 

Orgona10 DélUtán – mindhárom vasárnap délutáni koncertre (3000 Ft)

Orgona10 DélUtán Plusz – az összes vasárnapi hangversenyre (a három délutánira és az estire) (4500 Ft)

A bérletet vásárlók ajándékba kapják az orgona legkisebb sípját, amely a hangszerbe beépített legkisebb síppal teljesen azonos; azzal megegyező méretben és anyagból (ón-ólom ötvözet) készült, ráadásul könnyedén meg is szólaltatható.

2016. május 21–22.

Orgona10

Orgona10 / Facebook

 

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

orgona10_zappa_project.jpg

 

Szólj hozzá

program MÜPA