2016. már 08.

Ezért ne felejtsük el a klímát karbantartani!

írta: budapest24
Ezért ne felejtsük el a klímát karbantartani!

A jó idő beköszöntével egyre többen kapcsolják be az autóikban  klímát. Bár szakértők szerint télen is elengedhetetlen lenne hetente legalább egyszer, rövid ideig üzemeltetni a légkondicionálót, sokan mégis elmulasztják megtenni. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a DENSO összeszedte a legfontosabb tanácsokat a légkondicionáló-rendszerek megfelelő szervizelésével kapcsolatban. 

unnamed_201.jpg

A klíma ellenőrzését ajánlott szakemberre bízni. Egy megfelelő szervizelés általában nem vesz több időt igénybe 45 percnél. Az első és legfontosabb lépés a légkondicionáló működésének és teljesítményének ellenőrzése. Ilyenkor célszerű beszámolni a szervizmunkatársnak az esetleges működési problémákról, zajokról, vagy kellemetlen szagokról.

Ezt követően a szakembernek ellenőriznie kell, hogy a jármű rendelkezik-e utastéri szűrővel, indokolt esetben pedig le kell cserélnie azt. Az időben elvégzett csere megakadályozza a jármű utasterében a légáram csökkenését, illetve néhány esetben az eltömődést is.

A szerviz munkatársnak a szervizelés során ellenőriznie kell a rendszer alkatrészeinek állapotát is. Fontos továbbá feltérképezni, van-e bármilyen, olyan sérülés (kőfelverődés vagy rozsdásodás), ami később gondokat okozhat. Emellett ellenőriznie kell, hogy a klímahűtő, vagy a hűtő felületén van-e olyan szennyeződés, ami akadályozhatja a légáramlást.

A szakember a szervizben a rendszerben lévő hűtőközeget is megvizsgálja. A hamis, vagy pótló hűtőközegek ugyanis könnyedén lecsökkenthetik a teljesítményt, sőt, tönkre tehetik a rendszer drága alkatrészeit is, így például a kompresszort. Sajnos az is sokszor előfordul, hogy nem megfelelő minőségű olajokat, valamint túlzott mennyiségű UV-szivárgásellenőrző folyadékot használnak a tulajdonosok, melyek lecsökkenthetik a kompresszorok élettartamát. 

A klíma szervizelésénél az utolsó lépés a légkondicionáló-rendszer megfelelő működésének újbóli ellenőrzése. Fontos tudni, hogy a rendszer működésének A/C üzemmódban való ellenőrzésekor nem csak a teljesítményt szükséges ellenőrizni, hanem a zajt, a klímahűtő ventilátorának működését, a levegő áramlását, a levegő keveredését (fűtés& hűtés) és az utastérbe áramló levegő illatát is. 

A megfelelően karbantartott klíma élettartama jelentős mértékben megnövelhető, emellett használata kisebb üzemanyag-fogyasztást igényel, mivel a rendszernek nem kell teljes terhelésen működnie.  Az előírások szerint karbantartott légkondicionálóval az autó ráadásul kevesebb károsanyagot bocsájt ki, ennek köszönhetően a jármű környezeti terhelése is csökkenthető. Nem utolsósorban pedig a rendszeresen szervizelt klímával a sofőr és utasainak egészsége is megóvható a káros baktériumoktól, illetve gombáktól. 

DENSO

A DENSO Corporation 1949-ben, Japánban jött létre, európai divízióját 1973-ban indította, Hollandiában. A cégnek jelenleg több üzeme is van Nyugat-Európában, míg térségünkben Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon rendelkezik gyáregységgel. A vállalatnak több mint 38 országban és régióban (beleértve Japánt is) összesen több mint 223 leányvállalata és csatolt vállalkozása, illetve több mint 185 000 alkalmazottja van. A cég részvényei Tokyo és Nagoya részvénypiacain forognak. A DENSO a gyújtógyertyák mellett dupla-tekercses váltóáramú generátorokat, indítómotorokat, ablaktörlőket, illetve fűtő-, szellőztető és légkondicionáló rendszereket is gyárt. A cég több mint 65 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik az autóipar világában. A termékdizájnnal kapcsolatban sorozatos világszintű vívmányok fűződnek a nevéhez.

Mivel a DENSO felismerte és elismerte a hatékonyság fontosságát, tevékenységeit úgy irányítja, hogy mind a termelési folyamatban, mind pedig a termékek alkalmazása során a bolygónkra nézve minimális hatással legyen, ugyanakkor kitűnő termékeket biztosítson. A DENSO vállalatnak ezt a szemléletét világszinten elismerték. 1995-ben a DENSO világszintű környezetvédelmi kitüntetésben részesült. 1998-ig pedig a DENSO Corporation égisze alatt működő összes gyár ISO 14001 elismervényt kapott.  2004-ben pedig a DENSO vállalat az autóiparban elsőként kapott környezetmenedzsmenti elismerést Európában, elnyerve az Európai Bizottság környezetvédelmi díját.

A DENSO Magyarországon

A kormány stratégiai partnereként tevékenykedő DENSO hazánkban Székesfehérváron rendelkezik üzemmel, mely 1997-ben létesült. Az üzem a régió egyik legnagyobb munkaadója, vevői között olyan neves autógyárak szerepelnek, mint a General Motors, a Suzuki, a Perkins és a Nissan. A személyautók mellett a magyarországi gyár már a mezőgazdasági járművekhez is kínál alkatrészeket (pl. John Deere). A hazai gyárban elsősorban adagolószivattyúkat, nyomócsöveket, befecskendezőket, valamint rendszervezérlőket gyártanak. A magyarországi üzem jelenleg több mint ötezer embernek ad munkát és a cég legfrissebb bejelentése szerint további 300 fővel bővülhet alkalmazottainak száma.

 

Szólj hozzá

életmód