2016. már 10.

Tiszta Szívvel

írta: budapest24
Tiszta Szívvel

Rendező:Till Attila

Till Attila Tiszta Szívvel című új nagyjátékfilmje a tavaly befejezett 40 napos forgatás után, az A Company forgalmazásában 2016. április 28-án kerül a magyar mozikba. A Tiszta Szívvel a Laokoon Filmgroup gyártásában, Stalter Judit producer vezetésével készült.

tiszta_szivvel_sajto2.jpg

tiszta_szivvel_sajto3.jpg

tiszta_szivvel_sajto7.jpgAkció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekessszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

Rendezői jegyzet

Különböző alapítványok munkáját segítve sokfajta élethelyzetben találkoztam kerekesszékes emberekkel. Ezek a személyes találkozások inspiráltak, hogy bemutassak egy olyan történetet, amelyben egyszerre van jelen egy kerekesszékes fiú saját identitátásával és a környezetével való küzdelme, és a fantáziavilága, amiben extrém módon, de helyre rakja az élete kihívásait.

Külön izgatott, hogy készüljön végre egy olyan film a mozgássérültek világáról, ahol nem színészek játsszák el az ő életüket, hanem saját maguk kapnak lehetőséget a szereplésre. Ahol valóban ők a hősök. Ebben a filmben a főszereplők a valóságban is fogyatékossággal élő emberek, akik a saját életüket, testüket, mondanivalójukat mutatják be egy különleges történeten keresztül.

A filmben egyértelműen a karakterek ábrázolásán van a hangsúly. Az amatőr szereplők jelenléte esély arra, hogy igazi életteli karakterek szülessenek.

Eredeti helyszíneken forgattunk (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, Mexikói úti Mozgásjavító Iskola) és a film egyik különlegessége, hogy az ott élő embereket szereplőként vontuk be a filmbe, az egész közösség aktívan részt vett a munkánkban. Ennek köszönhetően a Tiszta Szívvel című filmben Magyarország egy olyan társadalmi rétege kerül végre fókuszba, ami eddig nem igazán kapott teret.

A bűnözők világa sem a megszokott klisék mentén jelenik meg a filmben. A néző eddig sosem látott képet kap az alvilágról, ahol természetesen működnek az általános gengszter-karakterjegyek is, ugyanakkor igazán banális jeleneteken keresztül, kutyasétáltatás, vásárlás közben ismerjük meg a szereplőket.

tiszta_szivvel_sajto7.jpg

tiszta_szivvel_sajto9.jpg

tiszta_szivvel_werk_sajto13.jpg

Író és rendező: Till Attila

Riporter, műsorvezető, televíziós és filmes. Első nagyjátékfilmje a Pánik (2008) volt, amelyben a női lélek legmélyebb bugyraiba kalauzolt el minket. A 2011-ben készült Csicska című rövidfilm számos nemzetközi elismerésben részesült. Tilla számos jótékony szervezet munkáját segíti, többek között ennek, valamint szociális érzékenységének és a formabontó megoldások iránti vágyának eredménye a Tiszta Szívvel című, drámaian vicces gengszterfilm, amelyben a kerekesszékesek életét és álmait ismerhetjük meg.

További alkotók: Producer: Stalter Judit, Operatőr: Juhász Imre, Vágó: Gothár Márton, Zeneszerző: Kalotás Csaba, Hangmérnök: Tamás Zányi, Látványtervező: Ágh Márton, Jelmeztervező: Flesch Andrea

Főszereplők: Rupaszov: Thuróczy Szabolcs, Zolika: Fenyvesi Zoltán, Barba Papa: Fekete Adám

Zita: Balsai Móni, Évi: Danish Lídia

tiszta_szivvel_werk_sajto16.jpg

tiszta_szivvel_werk_sajto3.jpg

Thuróczy Szabolcs

Nem Tilla az egyetlen, aki eddig egyetlen filmjét sem tudta elképzelni Thuróczy Szabolcs nélkül. Pintér Béla legtöbbet foglalkoztatott színésze eredetileg jogász végzettséggel rendelkezik, a magyar színház- és filmtörténet azonban nagy veszteséggel nézne szembe, ha csak tárgyalótermekben láthatná szerepelni ezt a színészóriást. A legjobb rosszarcú karaktert mostanában az HBO Aranyélet című sorozatában is láthatjuk, a mozikban pedig legutóbb a Fehér Isten, valamint a Szerdai gyerek című alkotásokban szerepelt. A Tiszta Szívvelben Rupaszovot alakítja, a lebénult tűzoltót, aki bevezeti Zolikát és Barbát az alvilági akciókba.

Fenyvesi Zoltán

Az 23 éves egyetemista igazi sztáralkat, és ennek kerekesszéke sem szabhat gátat. Zoli minden fontos divateseményen ott van, emellett tanul és dolgozik, valamint motivációs beszédeket is tart. A Tiszta Szívvel az első filmje, de szerepelt már a Coca-Cola kampányfilmjében is. A SUHANJ! Alapítvány oszlopos tagja, aki 2014-ben letekerte handbike-jával a New York Maratont is. Wheelchairguy néven majdnem 10.000 követője van az Instagramon. A filmben félig-meddig önmagát, azaz egy huszonéves kerekesszékes srácot alakít, aki igyekszik mindent kihozni az életéből, sőt még annál többet is.

Fekete Ádám

A TÁP Színház oszlopos tagja, aki eredetileg dramaturg szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azonban jelenleg színészként, rendezőként, íróként és természetesen dramaturgként is dolgozik. Verseket nemcsak olvas, hanem ír is, gyakorlatilag állandóan könyv van a kezében. Izgalmas és szórakoztató figura, aki ékes bizonyítéka, hogy a művészetben a fogyaték nem létező fogalom. A filmben Barba szerepét játssza, aki Zolika legjobb barátja, és a szedett-vedett banda legtöbbet zsörtölődő tagja.

Dr. Vitanovics Dusan

Elsősorban idegsebész (Bob Marley agydaganatából írta a doktoriát), akiben először Fliegauf Benedek látta meg a született színésztehetséget, és adott neki szerepet a Beszélő fejek, majd a Dealer című filmekben. Tilla ezen filmélmények hatására kérte meg Dusánt, hogy orvosi hivatása mellett vállaljon újra szereplést. Sok év kihagyás után Vitanovics doktor karizmatikus alvilági főnökként látható a filmben.

Danis Lídia

Az egzotikus szépségű Lídia elsősorban színpadi színésznő, 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Hegedűs D. Géza osztályában. Pályafutását a Vígszínházban kezdte, és 2007-ben rögtön meg is kapta a „Legjobb 30 év alatti színésznő” díját a Pécsi Országos Színházi Találkozón, majd ugyanabban az évben neki ítélték a Ruttkai Éva emlékgyűrűt. Elsősorban színházi munkásságáról híres. A filmben Rupaszov volt szerelmét alakítja.

Balsai Mónika

Számos színházi szerep után a nagy áttörést a Liza, a rókatündér címszerepe hozta meg a számára. Szerepelt Tilla nagy nemzetközi sikereket elért Csicska című kisfilmjében is, valamint az HBO Társasjáték című sorozatában is. Ujj Mészáros Károly kedvenc színésznője (és felesége). A filmben Zolika édesanyját alakítja, aki egyedül nevelte fel fiát.

tiszta_szivvel_werk_sajto9.jpg

Szólj hozzá

bulvár program tv/rádió