2016. már 11.

Marton Villő és Semko Danyil: „Marakodunk, mint egy házaspár”

írta: budapest24
Marton Villő és Semko Danyil:  „Marakodunk, mint egy házaspár”

Közös edzőtáborokból már régebb óta ismerte egymást és jó barátságot is ápolt a 15 éves Marton Villő és a 16 éves Semko Danyil, ám csak az idei szezonban kezdtek együtt korcsolyázni, miután a lány előző partnere, Balázsi Levente inkább a kézilabda mellett döntött. Sikeres próbakorcsolyázást követően döntött úgy az ukrán fiú, hogy nemzetiséget vált, így kezdtek el magyar színekben versenyezni. Még az advanced novice kategóriában is szerepelhetnének, így a junior világbajnoki indulás nagy ajándék számukra.
banner.jpg

 „Az edzőink nagyon sok jót mondtak nekünk a másikról, így figyeltünk fel egymásra. Nagyon hálásak vagyunk a szüleinknek, és edzőnknek, Vedresné Berecz Ilonának, Ili néninek azért, hogy együtt versenyezhetünk” – mesélte Villő a kezdetekről. Danyillal az édesanyja Magyarországra költözött, így nincs teljesen egyedül a fiú. „Az édesapám, a nagymamám és a kutyám azért nagyon hiányzik – na meg az anyanyelvem -, de szeretek itt lenni, tetszik Budapest és nagyon kedves mindenki” – mondta a 16 éves gimnazista, aki most magántanuló, és ahhoz képest, hogy alig több, mint fél éve él Magyarországon, már egészen jól érti a nyelvet, és meg is tud szólalni. A nyelv nehézségeivel kapcsolatban már magyarul tette hozzá: „én próbálom”, persze akcentussal.


Eddig a legkedvesebb közös emlékük két gála: egy oberstdorfi még a nyári időszakból, majd a karácsonyi  Budapesten. „Nagy bohócok tudunk lenni, nagyon élveztük az oberstdorfi gálát, az volt az első közös igazán emlékezetes élményünk” – nevetett Villő. „Igen, ott csapat volt és buli, de a karácsonyi gála is vicces volt, ő angyalt játszott, én ördögöt” – tette hozzá Danyil. „Annak a programnak a legnagyobb része ott alakult ki a jégen, improvizáltunk, le se tudnánk futni újra, mert nem emlékszünk rá, hogy is volt.”

fd1e0216-7d71-4aa5-b3f2-35a5e0c4a9d9.jpg
Idén már négy nemzetközi versenyen is jégre léptek: lehetőséget kaptak két junior Grand Prix-n, indultak a budapesti  Mikulás Kupán, valamint a dortmundi NRW Trophy-n is. A zágrábi junior Grand Prix-n mindjárt el is érték a junior világbajnoki induláshoz szükséges pontszámot a rövid programban, a legjobban pedig az NRW Trophy-n futottak.


Egymástól veszik át a szót, csillog a szemük, mosolyognak – látszik rajtuk, hogy jól kijönnek egymással. „Néha edzés közben túlságosan is bolondosak vagyunk, ez nem feltétlenül előny, amikor dolgozni kellene. Viszont máskor meg nagyon csendesek vagyunk, tudunk koncentrálni: ilyenkor a jobbik énünket vesszük elő” – mondta Villő. „De örülök, hogy ha rossz a kedvem, Danyil mindig fel tud vidítani.” Danyil is úgy érzi, jó párost alkotnak, bár semmi sem teljesen zökkenőmentes. „Az edzések alatt azért néha nagyon tudjuk egymást utálni! Úgy van ez, hogy néha szeretjük egymást, néha nem. Ilyen az élet, azért veszekszünk, mert miért ne” – bölcselkedett a fiú. „Sokan mondják, hogy olyanok vagyunk, mint egy rossz házaspár, akik marakodnak, de amúgy szeretik egymást. Így megy ez, minden nap más történet” – tette hozzá nevetve a lány. Abban azonban egyet értenek, hogy a jeges világban ők egymás legjobb barátai.


Az idei világbajnokságon fél évvel ezelőtti önmagukat szeretnék legyőzni, tisztán korcsolyázni, technikailag és előadásmódban is felnőni a junior mezőnyhöz. „Könnyen elkalandozik a figyelmünk, mentálisan is fejlődnünk kell, ez a legnagyobb gyengeségünk most, viszont jó az arcmimikánk és szépen tudjuk előadni a programjainkat” – mondta Villő. „Ráadásul a technikánk sem esik szét közben, ami fontos” – folytatta Danyil.

Persze a gyermeki és a felnőtt énjük még kacérkodik egymással: a rövid programban a lány mesebeli hercegnőnek érezheti magát a Mary Poppins zenéjére, miközben a kűrben a Cirque du Soleil tangózenéjére már élvezik, hogy érett nőként és férfiként kell jégre lépniük. Mindezt életük első junior világbajnokságán, hazai közönség előtt – ami rengeteget jelent a számukra, ebből merítenek majd erőt. (Mihályi)
Szólj hozzá

program