2016. már 17.

Frankofónia Fesztivál Sena Minimyst

írta: budapest24
Frankofónia Fesztivál Sena Minimyst

A koncert a Frankofónia Fesztivál része, támogatója a Francia Intézet

Két elegáns, remek produkció egy este: a második lemezét egy francia kiadónál megjelentető Sena, és a tavalyi év egyik legnagyobb felfedezettje, Minimyst. Finom elektronika, r'n'b, pop és soul a Frankofónia Fesztivál buliján.

7128.jpg

Sena Dagadut mindenki ismeri, aki egyszer is kitette a lábát a budapesti éjszakába, vagy járt valamelyik fesztiválon az elmúlt tizenöt évben. First One című debütáló lemeze a magyar hiphop egyik mérföldköve lett, a tíz évvel később megjelent Lots of Trees pedig az év egyik legsokoldalúbb, változatos és izgalmas albuma, amit Sena varázslatos egyénisége fog össze.

A ghánai Accrában született énekesnő 2001-ben kóstolt bele a budapesti zenei életbe, és hamarosan az underground hiphop/dancehall vezető csapata, a Gimmeshot Crew tagja lett, de emellett a rá jellemző lendülettel szinte mindenbe belevetette magát a funkjazztől (Kamu) a Shakespeare-szonettekig. Valósággal elvarázsolta a zenészeket azzal a képességével, hogy bele tud olvadni bármi nemű és stílusú zenébe. Gyakran lép fel meghívott vendégként különböző DJ- és zenekari produkciókban, akár előre begyakorolt műsor formájában, akár freestyle rögtönzéssel saját szövegeket, verseket és dalokat használva. Bár sose kapott iskolai szintű zenei képzést, különösen érzékeny hallása által egészen kivételes módon tud reagálni és ráhangolódni arra, amit hall. Sena hangját eredeti, autodidakta stílusa teszi igazán egyedivé.

Sena második lemezének munkálatai már 2008-ban megkezdődtek Sabák Péter és Élő Márton segítségével, majd 2011-ben egy francia produceri csapat is meglátta benne a fantáziát, így 2013 márciusában megjelent az anyag. Igazi, világszínvonalú, jó értelemben vett popzene, amiben megtalálhatók Sena hiphopos gyökerei, de de kiderül belőle, hogy r'n'b énekesnőnek éppoly jó, mint elektro-dívának.

2016. március 25., péntek 19:30

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 1900 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. A koncertre kombinált jegy is kapható, ami belépésre jogosít a 23 órakor kezdődő Perturbator fellépésre. A kombinált jegy ára: 3000 Ft.

 

A Lots of Trees a Soundcloudon

A Marie Claire interjúja

A dalszerző-énekes-producer Minimyst, azaz Mászáros István nevét eddig leginkább Manoyával közös Birdhouse című rádióslágere révén ismerheti a nagyközönség. A számot az MR2 Petőfi Rádió rotációban játszotta, és klip is készült hozzá, amit a Phenom'enon magazin beválogatott 2014 legjobb hazai zenei videói közé.

A projekt első, Loyal című EP-je a klippel egy időben került online kiadásra (melyet a Recorder magazin az 2014 év legjobb EP-i közé szavazott), majd 2015-ben már a Launching Gagarin Records gondozásában jelent meg Minimyst Hard Water című nagylemeze melynek anyagát a szerző saját maga hangszerelte és rögzítette. A címadó dalt Minimyst Jónás Verával duettben adja elő.

Az elektronikus alapokkal készült lemezanyag koncerteken zenekari felállással és hangszereléssel kerül előadásra, egyéb formációkból már ismert zenészek közreműködésével.

A zenekar tagjai

Minimyst: ének, gitár, produkció

Szabó Bálint: gitár

Benedetti Péter: basszusgitár

Benedek Tamás: dob

Vanyuscsák Bernadett: háttérvokál

Lemezek

Hard Water, 2015 

Szólj hozzá

program A38